Medlife: Fertilizarea In Vitro Nu Creste Riscul De Cancer Mamar, Sustine Cel Mai Amplu Studiu, Realizat Pe Acest Subiect, Pana In Prezent, Publicat, Miercuri, In Revista Journal Of American Medical Association (JAMA).

9682330_l

Fertilizarea in vitro presupune cresterea temporara, de la cinci  pana la 10 ori, fata de nivelul normal, a nivelurilor hormonilior sexuali, printre care progesteronul si estrogenul, legati de un risc cresct de anumite tipuri de tumori mamare.

Potrivit AFP, timp de 21 de ani, cercetatorii au monitorizat peste 25 000 de femei, cu varsta medie de 33 de ani, atunci cand au inceput acest tratament.

Potrivit autorilor cercetarilor, realizate in Olanda, studiile publicate anterior, cu privire la acest tratament, realizate pe perioade de monitorizare prea scurte nu au fost concludente.

Pentru studiul publicat miercuri, autorii au luat in considerare mai mult factori, legati de un risc crescut de cancer la san, printre care varsta femeilor la care acestea au dat nastere la primul copil, numarul de sarcini si de tentative de fertilizare in vitro.

Echipa de oncologi condusa de catre Alexandra W. Van Den Belt-Dusebout, de la Institutul Olandez pentru Cancer, din Amsterdam, a monitorizat un numar de 19.158 de femei care au inceput fertilizarea in vitro intre anii 1983 si 1995, dar si un grup de control  format din 5. 590 de femei care au recurs la alte tratamente de fertilizare. Varsta medie a femeilor la finalul perioadei de monitorizare a fost de 54 de ani in cazul grupului care a recurs la fertilizarea in vitro (3%) si cele din grupul de control (2.9%). Prin urmare, au subliniat cercetatorii, riscul nu variaza in functie de tipul de tratament de fertilitate ales si nu a crescut la 20 de ani sau mai mult dupa fertilizarea in vitro. Mai mult, in cazul femeilor care au recurs la sapte fertilizari in vitro sau la mai mult s-a constat un risc semnificativ mai mic de cancer de san decat la cele care au efectuat unul sau doua astfel de tratamente.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: