Minunate Legende Despre Ouale De Pasti: Incondeiatul Sau Inchistritul Oualor

ukrainiang-easter-eggs-1-1024x640

In mod traditional, se boiesc oualele de gaina, pichere (bibilica), de rata, de gasca, de hulubi. Aceasta se face in Joia Mare sau in Vinerea seaca.

Gospodina topeste ceara curata de albine intr-o ulcica de lut si mai pune inre-ansa cam un var de cutit de carbune, bine pisat, in scopul de a cunoaste lesne ceara de pe ou in timpul vopsirii.

Orice ou se fierbe intai in culoarea galbena si apoi se moaie in vopsea rosie, neagra, etc.

Oualele fierte in galbenele se scot cu un polonic sau lingura de lemn si se usuca. Acuma, taranca ia chisita intr-o mana, iar in alta tine oul incalzit, moaie chisita intocmai ca pe un condei. Unde se trag liniile desenului cu chisita (ceara), locul ramane alb, capatandu-se astfel un ou rosu inchistrit cu figuri albe. Se moaie oul imediat in cana cu boia rosie si apoi se scoate. Acum oul este rosu, in afara de locurile acoperite de figurile facute cu ceara, unde n-a prins rosul.

Primu ou vopsit se face dintr-o singura culoare, rosu inchis. Acesta se numeste ,,merisor” sau ,,norocul copiilor”. Ouale rosii sau albastre se mai numesc ,,dragostea fetelor”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: