Life: De Ce Pastele Catolic Si Cel Ortodox Se Sarbatoresc La Date Diferite

La calcularea datei la care crestinii sarbatoresc Pastele se tine cont de doua fenomene naturale, unul cu data fixa – echinoctiul de primavara, si altul cu data schimbatoare – luna plina.  Ultimul, face ca data Pastelui sa varieze in fiecare an. Dar, in plus, utilizarea a doua calendare diferite explica decalajul acestei sarbatori la catolici si ortodocsi.

Biserica Catolica se raporteaza la echinoctiul de primavara dupa calendarul gregorian, timp ce Biserica Ortodoxa calculeaza acelasi eveniment astronomic dupa calendarul iulian (pe stil vechi).

 6_stencil_flickr_bitznbitez

Originile sarbatorii pascale sunt legate de sarbatorile mai vechi ale renasterii natuii si ale echinoctiului de primavara. Poporul evreu marcheaza prin sarbatoarea Pastelui eliberarea din sclavie si plecarea din Egipt. La inceputul erei noastre, in perioada in care Iisus, data Pastelui iudeu (Pesah), era fixata in ziua de 14 in luna Nisan (dupa calendarul lunar), ziua cu prima Luna plina a primaverii. Nisan  este prima luna a anului in calendarul asiran, iar inl iudaic este prima luna a anului ecleziastic si a saptea luna (a opta in anii bisecti), a anului secular. Numele de ,,nisan” este de origine asiro – babilioniana si inseamna ,,luna fericirii”. Aceasta data era dependendta de ciclul lunar (anul de 13 luni), si nu de calendarul solar de 12 luni, aplicat in prezent. Asa, incat, data Pastelui a fost stabilita de primul Conciliul de la Niceea, din anul 325, in ,,duminica imediat urmatoare lunii pline dupa echinoctiul de primavara”. Calculul aceste date permite stabilirea in calendar nu doar a Pastelui, ci si a altor sarbatori crestine importante.

 

Initial, Biserica Rasariteana si cea Apuseana sarbatoreau Pastele la aceeasi data. Dupa Marea schisma, din 1054, Biserica Crestina a fost impartita in doua – cea Apuseana sub autoritatea papei si cea Rasariteana sunt autoritatea patriarhului de la Constantinopol. Mai tarziu, in 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi), din cauza erorilor acestuia fata de calendarul astronomic (o ramanare in urma), facand trecerea la calendarul modern, ce-i poarta numele.

Din motive de ordin confesional bisericile ortodoxe nu au acceptatreforma gregoriana, pastrand in continuare calendarul iulian. Cu timpul, diferenta dintre cele doua calendare, care la sfarsitul secolului al XVI-lea era de 10 zile, a continuat sa creasca. Dupa anul 1900 ea a ajuns sa fie de 13 zile. Astfel, nevoia de aromonizare a calendarului in toate domeniile vietii publice, a facut ca si bisericile ortodoxe sa reflecteze la trecerea la calendarul gregorian. Regatul Romaniei a adoptat reforma calendarului in anul 1919, cand ziua de 1 aprilie pe stil vechi a devenit 14 aprilie pe stil nou.

Congresul interortodox desfasurat la Istambul (Constantinopol), in anul 1923, a hotarat adoptarea calendarului gregorian si in bisericile ortodoxe, ramanand insa la latitudinea fiecarei biserici ortodoxe autocefale sa aleaga momentul oportun pentru aceasta trecere. Tot atunci s-a hotarat ca data Pastelui pentru ortodoxie sa se calculeze in continuare dupa calendarul iulian, pana cand toate bisericile ortodoxe autocefale vor adopta calendarul gregorian, evitanu-se astfel diferentele liturgice din interiorul Ortodoxiei.

Insa,Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Ortodoxa Sarba nu au adoptat calendarul gregorian. In prezent Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste Craciunul dupa calendarul gregorian si Pastele dupa cel iulian. Biserica Ortodoxa Finlandeza si cea Estoniana sunt singurele biserici ortodoxe care sarbatoresc Pastele dupa calendarul gregorian.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: