Life: Muzica Ii Ajuta Pe Bebelusi Sa Invete Sa Vorbeasca Conform Unui Studiu Publicat In Statele Unite

17716_749232685231989_5696357503869236967_n

Conform unui studiu publicat in Statele Unite, care a analizat comportamentul unor copii mici participanti la jocuri ce implicau ritmuri muzicale, muzica ii ajuta pe bebelusi sa in invete sa vorbeasca.

 

Cercetatorii au comparat 20 de copii de noua luni care au ascultat ritmuri muzicale intr-o mica toba cu alti 19 bebelusi, de aceeasi varsta, care se jucau cu alte jucarii (cuburi sau masinute). Ei au constatat ca bebelusii din grupul de jocuri muzicale prezentau o activitate mai intensta in regiunile creierului care asigura detectarea caracteristicilor vocale si muzicale, lucru important in invatarea limbii.

,,Studiul nostru este primu desfasurat pe copii atat de mici care sugereaza faptul ca expunerea la ritmuri muzicale la o varsta frageda poate duce la imbunatatirea de a detecta ritmuri in limbaj si le poate anticipa”, explica Christina Zhao, cercetator la Institutul de Invatare si De Stiinte ale Creierului (I-LABS), de la Universitatea Washington (nord  – vest), principalul autor al studiului, publicat in Proceedings of the National Acadey of Scines (PNAS).

,,Acest lucru inseamna ca o stimulare muzicala timpurie poate avea efect mai extinse asupra capacitatilor cognitive”, a mai adaugat aceasta.

 

Nou – nascutii si bebelusii experimenteaza un mediu complex, in care sunetele, lumina si senzatiile variaza in permanenta, arata Patricia Kuhl, co – director al I-LABS, coautor al cercetarii. ,,Pentru a dobandi capacitatea de a vorbi, copilul trebui sa poata recunoaste tonuri si ritmuri si sa le anticipeze”, arata ea, adaugand ca aceasta capacitate de perceptie sonora ,,este o aptitudine cognitiva importanta” si ca ,,imbunatatirea ei de timpuriu poate avea efecte durabile asupra invatarii”.

Limba, ca si muzica, are caracteristici rimtice foarte puternice, sumbliniaza cercetatorii. Astfel, ritmul silabelor ajuta la distingerea sunetelor si la intelegerea a ceea ce spune cineva, iar capacitatea de a identifica diferentele dintre sunete ii ajuta pe bebelusi sa invete sa vorbeasca, aceplica cercetatorii.

Pentru a testa efectele unei invatari muzicale, cei 20 de bebelusi au participat, timp de o luna, la 12 sesiuni a cate 15 minute in laborator, cu parintii care le ghidau activitatile. Acestia bateau masura unor cantece pentru copii , in trei timpi, cum ar fi valsul, sub conducerea unui cercetator. La o saptamana de la sfarsitul experimentului, toti bebelusii au fost supusi unei scanari pentru a vedea care regiune a creieului are o activitate mai intensa cand ascultau o serie de sunete muzicale si de cuvinte, pe ritmuri uneori alternate. Copiii din grupul cu jocuri muzicale au prezentat tot reactii cereberale mai puternice, aratand ca pot detecta mai bine alterarile ritmice decat bebelusii din  grupul martor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: