Nutritie: Ciocolata Amaruie

gf_dark_chocolate

 

Ce mancam de fapt

Ciocolata amaruie este un desert sanatos plin de antioxidanti. Este facuta din boabele prajite ale arborelui de cacao, originar din America de Sud.

Columb a descoperit aceste boabe si le-a adus in Europa, la intoarcerea din al patrulea voiaj al sau. La inceput cacaoa era consumata ca bautura, obtinuta prin combinarea boabelor macinate cu apa.

In forma de tableta, ciocolata a aparut in jurul anului 1910. Consta in principal din praf si unt de cacao, plus zahar. Ciocolata cu lapte mai contine lapte sau lapte praf. Ciocolata alba (facuta mai ales din zahar, lapte praf si unt de cacao) nu contine pudra de cacao atat de benefica pentru sanatate.

Punctul de topire al untului de cacao e foarte apropiat de temperatura corpului uman, acesta fiind motivul pentru care ciocolata se topeste atat de placut in gura.

 

Puteri vindecatoare

Ciocolata amaruie contine cantitati bune de flavonoide, antioxidanti prezenti si in vinul rosu, precum si in tot felul de fructe si legume. De fapt,  pare a avea mai multe flavonoide decat orice alt aliment.

Studiile arata ca antioxidantii pot imbunatati semnificativ tensiunea arteriala, preveni formarea cheagurilor de sange, incetini oxidarea colesterolului LDL (micsorandu-I aderenta la peretii arterelor) si reduce inflamarea.

Potrivit unor cercetari, consumul catorva patratele pe zi poate reduce riscul atacului de cord cu 10%. Consumul de ciocolata amaruie poate reduce si rezistenta la insulina, principala cauza a diabetului.

 

Sfat sanatos

Pentru a bebeficia de cat mai multi antioxidanti, cautati ciocolata amaruie care contine cel putin 60% cacao.

 

Nutrienti importanti: potasiu, vitaminele A, B1 (tiamina), C,D si E, fier, flavonoide.

 

Cat este de ajuns

O portie  este un patratel sau doua de ciocolata. Puteti manca o portie sau doua pe zi, in afara cazului in care incercati sa slabiti.

 

La cumparaturi

Cumparati dintr-un magazin cu rulaj mare si aveti grija ca ambalajul sa arate curat si neted, semn ca produsul este proaspat. Pastrati ciocolata in folie de aluminiu sau de plastic. Uneori poate face o pojgita albicioasa, dar aceasta nu uu afecteaza gustul sau textura.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: