Business: Facebook Mareste Securitatea Comunicatiilor Prin Serviciul WhatsApp

logo-promo

Compania Facebook a anuntat, marti, ca a intarit nivelul de criptare implicita pentru mesajele de orice tip, care circula pe popularul sau serviciu WhatsApp. Aplicatie folosita de peste un miliard de persoane, din totata lumea. De asemenea, compania a asigurat toti utilizatorii ca, de acum inainte, mesajele vor putea fi accesate doar de catre expeditor si utilizator.

 

Uptate-ul de securitate a fost facut in conteztul dezbaterilor internationale, cu privire la cat de mult acces ar trebui sa aiba serviciile de informatii si de securitate ale statelor asupra diferitelor mijloace de comunicare online, in special dupa procesul din instanta, dintre FBI si Apple.  FBI a solicitat companiei Apple sa decripteze telefonul iPhone, care i-a apartinut unuia dintre autorii atacului armat, din anul 2015, care a avut loc in orasul californian San Bernardino, considerat un act terorist, in care si-au pierdut viata 14 persoane. Solicitarea facuta de serviciul federal a fost respins de catre Apple. Insa, autoritatile federale americane au reusit sa decripteze informatiile stocate in telefon si fara ajutorul celebrei companii.

WhatsApp a inceput sa dezvolte un sistem de criptare a mesajelor ,,end – to – end”, inca de acum 2 ani, cu ajutorul unui software, oferit de catre organizatia nonprofit din domeniul securitatii online Open Whisper Systems. Initial, sistemul de criptare era asigurat, in mod implicit, doar pentru mesajele in format text, intre doi utilizatori, dar mesajele pe grupuri de comunicare sau cele care contin pe langa text si fotografii, videoclipuri sau inregistrari audio nu erau protejate complet.

Incepand de marti, toate mesajele trimise prin WhatsApp, de orice fel ar fi ele, sunt criptate ,,end – to – end” , ceea ce inseamna ca responsabilii companie nu vor putea sa citeasca mesajele care circula intre utilizatori, nici macar la solicitarea fortelor de ordine.

,,Ideea este foarte simpla: atunci cand trimiti un mesaj, singura persoana care-l poate citi este destinatarul sau membrii grupului in care postezi. Nimeni altcineva nu poate vedea acel mesaj. Nici infractorii cibernetici, nici hackerii, nici reprezentantii unor guverne opresive, nici macare noi”, conform unui mesaj, postat pe blogul aplicatiei prin care se anunta acest important update de Securitate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: