Not So Serious Businss: Cercetatorii Au Gasit Explicatia Stiintifica Pentru Inchiderea Ochilor In Timpul Sarutului

11070953_1032945106717995_7709800780591821918_n

De ce oamenii inchid ochii atunci cand se saruta? La aceasta intrebare, au incercat sa raspunda cercetatorii de la Royal Holloway, din  cadrul Universitatii din Londra. Iar, concluzia acestora a fost urmatoarea: in acest fel se realizeaza o concentrare mai profunda asupra senzatiilor de atingere.

 

,,Constientizarea tactila depinde de nivelul perceptual ingreunat de o tema vizuala concurenta”, au afirmat cercetoarele Polly Dalton si Sandra Murphy, in studiul publicat in ,,Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance”.

Concentrandu-ne puternic pe ceea ce vedem ,,reducem starea nostra de constienta asupra stimulilor simturi”, a explicat Dalton, adaugand ca a fost important pentru participantii la teste sa fie constienti de aceste efecte, deoarece alertele auditive si tactile sunt  adesea folosite in situatii de solicitare vizuale ridicata, precum  conducerea unui autovehicul sau a unei aeronave care zboara.

Cu toate acestea, cele doua cercetatoare nu au implicat in studiu oameni cae se saruta. In schimb ele i-au determinat pe participantii la studiu sa-si indeplineasca sarcinile vizuale in timpul monitorizarii faptului daca pot detecta concomitent ceva ce le atinge mainile.

 

Cercetatoarea a aratat ca abilitatea de a detecta senzatiile tactile s-a diminuat pe masura ce senzatiile vizuale au devenit mai complexe. Uneori, oamenii doresc sa se concentreze asupra senzatiilor tactile atunci cand danseaza, saruta si fac dragoste, a mai declarat Dalton.

De asemenea, ea a mai adaugat ca aceste rezultate ar putea explica si de ce inchidem ochii atunci cand vrem sa ne concentram atentia spre un alt sens. ,,Opturarea intrarilor vizuale lasa mai multe surse mentale sa se concentreze asupra altor aspecte ale existentei noastre” a sintetizat cercetatoarea.

 

Se stie ca sarutul, fie cu ochii deschisi, fie inchisi, are beneficii pentru sanatate, atat pentru barbati, cat si pentru femei, deoarece elibereaza endofrine, care sporesc senzatia de fericire si la nivelul adrenalinei, aceasta putand ajuta inclusiv la reducerea senzatiei de durere.

De asemenea, sarutul scade nevelul de cortizol, care poate ajuta la eliberarea de stres, si, desi nu este un substitut pentru exercitiile fizice, contribuie inclusiv la arderea a 2 -3 calorii per minut.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: