Cum Sa Imbatranesti Frumos: Patru Secrete De La Nanogenari

o-OLDER-COUPLE-ON-PARK-BENCH-facebook

Exista multe motive pentru care unii oameni traiesc o viata lunga si sanatoasa, iar altii nu. Dar, cu siguranta, genele reprezinta numai unul dintre ele.

Cercetatorii au studiat nonagenarii cu o stare buna de sanatate  pentru a descoperi ce anume face diferenta.

Desi genele ne sunt transmise de la parinti, stilul nostru de viata si dieta joaca si ele un rol esential in procesul de imbatranire.

 

Alimentatia, activitatea fizica sau stresul pot modifica modul in care genele functioneaza, prin adaugarea unor ,,etichete chimice”, care actioneasa asemenea unor comutatoare, influentandu-ne sanatatea si longevitatea. Studiul acestor mecanisme este cunoscut sub numele de epigenetica.

 

Intr-o serie de studii (cunoscute sub numele de Belfast), asupra nonagenarilor cu o stare buna de sanatate, s-a aratat ca participanii aveau mai putine gene responsabile de bolile cardiovasculare si au fost identificate genele care intaresc sistemul imunitar.

Alaturi de informatii din studiul Belfast, persoanele au fost intrebate de ce cred ca au avut o viata atat de lunga si o stare de sanatate buna.

Istoricul familiei si povestile personale, pot reprezenta instrumente puternice in asociere cu analiza genomica.

 

Genele si starea de sanatate

Ellie, in varsta de 99 de ani, a afirmat: ,,Cred ca longevitatea s-a aflat in genele familiei mele – toate rudele de sex feminin ale mamei mele au trait peste 90 de ani. Pot sa-mi amintesc veri si matusi, toti cu varste de peste 90 de ani. Pe de alta parte, barbatii nu au trait la fel de mult”.

De fapt, Ellie a observat un lucru, pe care nici oamenii de stiinta nu il pot explica, inca, foarte clar: femeile traiesc mai mult decat barbatii. Dovezile, de pana acum, sugerea ca ar putea fi o legatura intre expunerea la niveluri ridicate de hormoni masculi, in timpul vietii intrauterine, si cresterea riscului de  a dezvolta anumite afectiuni legate de varsta.

 

Un corp activ pentru o minte activa

Toate persoanele care au luat parte la studiu au vorbit despre importanta de a te pastra cat mai activ fizic si  mental. Robert, unul dintre subiectii analizati, considera ca, secretul longevitatii sale se afla in faptul ca a muncit din greu toata viata.

Normal, in varsta de 95 de ani, povesteste: ,,Am incheiat scoala la 16 ani si a trebuit sa muncesc. In acele vremuri nu era ca acum, cand poti sa-ti continui educatia, pana la 23 de ani sau 24 de ani. ,,Fraele sau, Joyce, in varsta de 96 de ani, a adaugat: ,,Amandoi am muncit din greu, sunt sigur de asta.” Samuel , in varsta de 95 de ani, isi tine mintea ocupata si tocmai a terminat de scris a zecea carte.

Beneficiile pentru sanatate ale activitatii fizice sunt imposibil de ignorat. Miscarea, regulata, ne schimba epigenomul, activand genele care imbunatatesc activitatea musculara. Exercitiile fizice ne protejeaza doar muschii si creierele. Cu cat faci mai multa miscare, cu atat efectul este mai vizibil. Miscarea este benefica, la orice varsta, si nu este niciodata prea tarziu sa incepem.

 

O dieta sanatoasa

Multi dintre participanii la studiu au mentionat importanta alimentatiei. Norman marturiseste: ,,Intotdeauna, am avut o viata linistita, nu am fumat sau baut, am fost atent cu alimentatia mea. Nu am mancat junk foot.” Fratele sau, Joyve, a adaugat: ,,Intotdeauna, am fost adenti la dieta, nu am fumat niciodata, cu exceptia catorva luni”.

Exista mult adevar in zicala: ,,Esti ceea ce mananci”. Cercetatorii au oferit dovezi ca fructele si legumele pot atenua genele asociate cu cancerul, sau ne pot proteja de cancer, prin modificarea markerilor epigenetici. Foarte putini dintre subiectii analizati au fumat de-a lungul vietii, evitand, astfel, efectele epigenetice ale fumatului printre care se numara deteriorarea plamanilor si un risc ridicat de a suferi de cancer si dementa.

 

O atitudine optimista

Multi dintre participanii la studiu s-au descris ca fiind fericiti, intotdeauna bucurosi, foarte rar tristi si multumiti cu viata si familia lor. Samuel, in varsta de 95 de ani, a declarat: “Intodeauna am fost interesat de oameni, de viata”. Soara sa, Esther, in varsta de 93 de ani, a adaugat: ,,Sunt interesata de multe subiecte, ma intereseaza tot ce se petrece in jurul meu”.

Majoritatea persoanelor au declarat ca sunt fericite, in cea mai mare parte a timpului. Abilitatea, sau disponibilitatea, de a face fata situatiilor dificile, este o alta atitudine, comuna, observata la multi dintre cei intervievati.

 

Ca sa imbatranesti frumos, nu trebuie sa te feresti de boli si sa fii capabil sa traiesti independent, trebuie sa ai si o viata sociala activa. Prietenii si familia sunt factori importanti in acest proces, reducand riscul mortii prematuri, si fiind de mare ajutor pentru a face fata situatii stresante.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: