Health: Potrivit Unui Studiu Israelian, Folosirea Celularului Ar Putea Afecta Fertilitatea Masculina

a22d869226147d382eb3d0343eb9a744

 

Folosirea telefoanelor mobile mai mult de o ora pe zi ar putea afecta calitatea spermei dubland riscul de scadere la niveluri infirme a sanselor de procreare, potrivit unui studiu realizat de experti israelieni, citat de EFE.

 

Investigatia realizata de Centrul Medical Carmel si de Technion din Haifa (nordul tarii), publicata saptamana aceasta de revista stiintifica online Reproductive BioMedicine Online, pune accentul pe temuta conexiunea care se crede ca exista intre infertilitatea masculina si folosirea cu prevalenta a celulalelor.

Infertilitatea masculina este responsabila de 30 – 40 la suta din cazutile in care un cuplu nu poate sa procreeze.

Unele studii au relevat un declin continuu al calitatii spermei de la inceputul secolului XX, una dintre cele mai analizate cauze fiind impactul radiatiei frecventei electromagnetice emise de telefoanele mobile. Cercetatorii, in fruncte cu Ariel Zilbertlicht de la Centrul Medical Carmel, au studiat relatia dintre caracteristicile utilizari celularului si calitatea spermei.

Pentru aceasta au analizat cazurile a 106 barbati, prin analizarea datelor demografice, a modului in care au autalizat telefonul mobil si impactului asupra calitatii lichidului seminal. Rezultatele au aratat ca aceasta calitate s-a redus la niveluri care puteau cauza infertilitatea la barbatii care obisnuiesc sa-ti tina celularele la jumatate de metru distanta sau mai aproape de slit.

De asemenea, 47 la suta dintre cei isi tineau celulrarul in buzunarul de la pantaloni de-a lungul zilei au inregistrat niveluri anormal de scazute in concentratia spermei, similare celor intalnite la doar la 11 la suta din populatia masculina. Un alt factor ce poate influenta calitatea spermei este utilizarea celularului mai mult de o ora pe zi.

Si mai grav este daca se vorbeste la telefon in timp ce se incarca bateria, fapt ce dubleaza riscul reducerii concentratiei lichidului seminal. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca unele aspecte ale utilizarii sa fie realizate studii de o mai mare anvergura pentru a stabili daca acest tip de radiatie poate afecta fertilitatea masculina.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: