A Culinary Journal: Cum Se Face Sampania

dom-perignon-1-1

Dupa ce strugurii au fost culesi, sucul, adica mustul, are este fermentat in butoaie pana in primavara urmatoare, cand vinul este amestecat si pus in sticle.

Amestecarea este cea care face ca sampania sa fie ceea ce este; exista mai multe vinuri spumoase facute dupa metoda sampaniei (methode champenoise), dar amestecurile de sampanie combina vinuri din recolta curenta cu vinuri din alte recolte.

Dupa ce au fost amestecate, in fiecare sticla se adauga zahar si drojdie, apoi li se pun dopuri si sunt depozitate pe rasteluri in forma de V, numite ,,pupitres”. Drojdia transforma zaharul in dioxid de carbon, care, prizonier in interiorul sticlei, se dizolva dand nastere bulelor foarte mici. Sticlele sunt intoarse zilnic si inclinate gradual, proces cunoscut ca ,,remage” sau pritocire. Dupa fermentatie, dopul este indepartat pentru ca gazul adunat sa iasa si sa elimine reziduurile depuse pe dop.

In acest fel se pierde si o cantitate mica de vin, care este inlocuita de un amestec de sampanie si zahar. Sampania trebuie sa aiba cel putin un an, iar una foarte buna si veche poate sa aiba zece ani sau chiar mai mult.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: