Health: Femeile purtatoare ale unei anomalii a generi BRCA1, au un risc de trei ori mai mare sa dezvolte cancer ovarian decat celalalte, potrivit unui studio publicat, marti, in revista ,,Journal of the National Cancer Institute” (JNCI), citate de Agentia France Presse.

11203064_1022039964475176_3894652018898276552_n

Gena alterata fusese déjà identificata ca factor care predispune la acest tip de cancer, dar acum, este prima data cand riscul este cuantificat intr-un studiu publicat.

,,Aproximativ 18 femei din 1000 dezvolta un cancer ovarian, insa, riscul creste la 58 din 1000 pentru cele cu aceasta anomalie”, se afirma intr-un comunicat al expertilor britanici.

Greu de diagnosticat, in mod normal aceasta determina simptome intr-un stadiu avansat al bolii, ele putand fi, de asemenea, asociate cu alte patologii (printre care oboseala, balonare, dureri abdominal sau dureri pelviene), cancerul ovarian inregistreaza cele mai numeroase cazuri mortale dintre toate cancerele ginecologice.

Acest tip de cancer este responsabil pentru aproximativ 150.000 de decese, in fiecare an, la nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

In Franta, acesta afecteaza aproximativ 4.400 de femei in fiecare an, dintre care mai mult de 3.000 mor. Aproximativ 60%, dintre femeile afectate de aceasta boala isi pierd viata in intervalul de 1 – 5 ani de la diagnosticare.

Studiul publicat, marti, compara genele a mai mult de 8.000 de femei, din Europa, intre care un grup de paciente bolnave, un grup de paciente sanatoase si un grup cu un istoric familial al bolii.

Identificarea femeilor cu mutatie genetic va contribui la prevenirea mai eficienta a cancerului si la salvarea de vieti, afirma unul dintre cercetatori, subliniind ca un diagnostic este cu atat mai important cu cat cancerul ovarian este adesea detectat intr-un stadiu avansat, atunci cand sansele de supravietuire sunt mai mici, noteasa AFP.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: