Legal: Chocolat Cu Aroma De Evaziune

tudor mihai contantinescu

Patronul lantului Chocolat, Tudor Constantinescu, a fost retinut, alaturi de alte trei persoane, printre care si furnizorii softului cu ajutorul caruia el si alti patroni de restaurante ar fi facut evaziune, iar alte cinci persoane au fost puse sub controlul judiciar, de procurorii DIICOT.

Pentru Chocolat, suspectat ca, alaturi de alti patroni de locaruri a facut evaziune prin gestiune contabila dubla, cu ajutorul unui program informatic, a fost retinut vineri dimineata de procurori.

Alaturi de el, au fost retinuti Mihail Morosan si Cristian Cucoana, asociati la societatea Solutions Center SRL din Constanta, care a furnizat programul si Maria Mihaela Cartas, contabila sefa la Chocolat, au declarat surse judiciare pentru Adevarul.

Procurorii au dispus masura controlului judiciar fata de: Iuliana Vespe, casiera, Cezarian Romeo Pufu, director de laborator, Mihai Samson, manager de control si asociat cu Tudor Constaninescu pe unele firme, Cristina Pismaac contabila firmelor, Alex Cristian Nistor, manager Chocolat Dorobanti, au precizat sursele citate.

Acuzatiile DIICOT

Patronul Chocolat ar fi folosit un soft pentru casele de marcat, prin care una platea clientul, alta vedea statul. Dupa gratii a ajuns si cel care a creat acest soft.

Proprietarul Chocolat, Tudor Constantinescu, a trimis mai multe precizari in legatura cu stirile referitoare la perchezitia DIICOT, in locatiile grupului Chocolat. „Multumesc tuturor colaboratorilor si clientilor Chocolat, pe care vreau sa ii asigur de profesionalismul, corectitudinea si transparenta care au stat intotdeauna la baza afacerii pe care au construit-o in ultimii 9 ani. In aceasta perioada, Chocolat a crescut, prin munca cinstita a unor oameni extraordinari si devotati si prin multa creativitate, de la un restaurant si 7 angajati, la o echipa de peste 170 de oameni, in 6 locatii din Bucuresti”, a declarat Tudor Constantinescu.

Tineri, celebri si bogati. Asa sunt considerati Tudor Mihai Constantinescu, Daniel Caramihai si fratii Mihai si Liviu Popescu, vizati acum de o ancheta a procurorilor DIICOT pentru posibile fapte de evaziune fiscala. Acestia conduc unele dintre cele mai cunoscute cluburi din Romania, precum Fratelli, Le Club Herestrau sau Biutiful. In atentia anchetatorilor sunt si restaurantele Trattoria Il Calcio, detinute de presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu si Cosmin Olaroiu, antrenor al echipei de fotbal Al Ahli din Emiratele Arabe Unite. Inedit este insa modul in care acestia ar fi furat statul.

De la Jurat la Anchetat

Capii retelei, potrivit anchetatorilor, ar fi Tudor Mihai Constantinescu, cunoscut de pe micile ecrane, ca jurat al emisiunii Top Chef si cetateanul francez Jean Philippe Pierre Luc Guibert – Lassange. Pe langa dosarul care il vizeaza cei doi mai au in comun societatile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Mosilor SRL, Coza Nostra Art SRL, Theobroma Consult Srl si Theopard Art SRL.

Procurorii au facut, joi, dimineata, nu mai putin de 43 de perchezitii la localurile unde s-ar fi facut evaziune si au pus in executare 112 mandate de aducere. Printre cei care trebuie sa dea explicatii in fata procurorilor se numara Guilbert Lassange Jean Philippe Pierre Luc, Tudor Constantinescu, Daniel Caramihai, fratii Liviu si Mihai Popescu, Silviu Florentin Talapu, Mihai Morosan, Cristian Cucona si Calin Mugur Stancu.

Cu totii sunt supecti de evaziune fiscala, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la frauda informatica, toate in forma continuata. Prejudiciul este estimat, provizoriu, la 500.000 euro, insa, dupa finalizarea cercetarilor, este foarte posibil sa depaseasca suma de un milion de euro.

Softul Minune

Concret, evazionistii ar fi folosit un program informatic ce permitea dubla contabilitate, pentru diminuarea bazei de impozitare.

Mai exact, acest program de contabilitate consta in existenta a doua registre de evidenta contabila de acelasi tip, referitoare la aceleasi bunuri si valori: unul reflecta realitatea economica si financiara a contribuabilului si unul falsificat, in care sunt inregistrate date si operatiuni  ce releva venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate si banii incasati.

Accesul la programul care masluia datele in contabilitate era restrictionat, putand fi accesat cu ajutorul unui card aflat doar in posesia casierelor de la punctele de lucru ale societatilor. Cardul permitea accesul in memoria fiscala a casei de marcat si efectuarea unor operatiuni de impartire a produselor proprii, neimbutiliate (produse zaharoase si de patiserie), care inregistreaza o pondere mai mare in venituri si nu sunt fiscalizate, au precizat  sursele judiciare.

Este vorba de produse de patiserie obtinute la laboratorul lantului de cofetarii ,,Chocolat”, situat in cartierul Militari, pe strada Valea Lunga.

Tudor Constantinescu: „Imi Voi Dovedi Nevinovatia”

Dupa ce procurorii i –au luat locarurile la bani marunti, Tudor Constantinescu si-a facut publica pozitia fata de ancheta.

Voi colabora cu autoritatile pe perioada anchetei pentru a-mi demonstra nevinovatia. In cer iertare clientilor pentru expunerea la situatia creata si va garantez ca Chocolat va continua sa se ridice la inaltima asteptarilor si va mentine aceleasi standarde ridicate in ceea ce priveste produsele si serviciile oferite”, a precizat Tudor Constantinescu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: