Curtea Constitutionala: Durata Arestului La Domiciliu Arestului Preventiv Nu Trebuie Sa Depeseasca 180 De Zile

Membrii-Curtii-Constitutionale-la-Palatul-Cotroceni

 

Curtea Constitutionala a declarat, marti, neconstitutionala o noua prevedere din Codul de procedura penala, privind arestul la domiciliu, aratand ca durata acestuia trebuie sa se ia in considerare la calculul duratei maxime a masurii preventive, respectiv 180 de zile.

 

Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere, marti, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 222 alin.10 din Codul de Procedura Penala, care are urmatorul continut: <<Durata privarii de libertate dispusa prin masura arestului la domiciliu nu se ia in considerare pentru calculul durate maxime a masurii arestarii preventive a inculpatului in cursul urmarii preventive a urmaririi penale>>.

 

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a costatat ca dispozitiile art. 222 alin.10 din Codul de procedura penala sunt neconstituionale.

Curtea a retinut ca masura arestului la domiciliu este similara masurii arestului preventiv, atat su aspectul includerii sale de catre legiuitor in categoria masurilor preventiv, cat si sub aspectul naturii sale privative de libertate. De asemenea, Curtea Constitutionala a constat regimul juridic identic aplicabil celor doua masuri preventive cu privire la cauzele si conditiile in care acestea pot fi dispuse sau prelungite.

Asadar, avand in vedere ca masura arestului la domiciliu a fost reglementata, prin dispozitiile Legii nr. 135.2010, la o data ulterioara revizuirii Constitutiei si ca la data revizuirii Legii fundamentale singura masura preventiva de libertate, in afara retinerii, era arestarea preventiva, Curtea a conchis ca dispozitiile art. 23 alin.5 din Legea fundamentala,care fac referire doar la arestarea preventiva, atunci cand stabilesc o durata maxima a acestei privari de liertate (180 de zile), vizeaza toate masurile preventive de libertate prevazute de normele procesual penale in vigoare.

Prin urmare, dispozitia criticata care prevede ca durata privarii de libertate dispusa prin masura arestului la domiciliu nu se ia in considerare prin calculul duratei maxime a masurii arestarii preventive contravine normei constituionale mentionate, concluzioneaza Curtea Constitutionala.

Decizia este defintiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalul Dolj – Sectia Penala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: