Must See: Fontana di Trevi Accesibila Din Nou Turistilor Dupa 16 Luni De Lucrari De Restaurare

fontana-di-trevi-rome-001

Locuitorii din Roma, precum si turistii care viziteaza acest splendid oras, pot vedea din nou, incepand cu ziua de marti, in toata splendoarea sa unul din monumentele emblematice ale Orasului Entern, Fontana di Trevi, dupa 16 luni de lucrari de restaurare, finantate de grupul Fendi, relateaza AFP.

Apa a umplut, azi, marele bazin care separa piata de imens sculptura baroca, de pe zidul Palatului Poli, din centrul Romei. Ceremonia de inaugurare a fantanii, renovata cu fonduri estimate la peste 2 milioane de euro, a fost programata, azi dupa (17.ooh/16hooGMT), in prezenta Proprietarului Casei de Moda Fendi, Pietro Baccari si a lui Karl Lagerfeld, directorul de creatie al Casei de Moda Chanel si al grupului italian.

Lucrarile de restaurare a fantanii, finalizate in 1762, au inceput la 30 iunie 2014. Primarul Romei, Ignazio Mario, destituit saptamana trecuta, arunca atunci simbolic o moneda in bazinul fantanii. Inainte lui, sute de mii de turisti au facut acelasi gest, conform traditiei.

Se spune ca cel care arunca o moneda in apa, intors cu spatele la bazin, va reveni in Orasul Etern.

In fiecare an sunt recuperate, din fantana, monede in valoare de circa un milion de euro. Monedele sunt donate unor organizatii de caritate. Tipica pentru Epoca Baroca, fantana, legata printr-un viaduct, care aduce apa din afara orasului, este inalta de 26 de metri si lata de 20 de metri.

Opera de arta baroca a ajuns si mai celebra, in toata lumea, datorita unei scene din filmul „La Dolce Vita”, in regia lui Federico Fellini, in care actrita suedeza Anita Ekberg face o baie in fantana, inbracata intr-o rochie de seara, insotita de Marcello Mastroianni.

Pe durata lucrarilor a fost amenajata o pasarela de plexiglas pentru turistii care nu au incetat sa vina si un mic bazin, in care sa fie aruncate monedele. Baccari a afirmat ca mecenatul firmei, se explica prin faptul ca Fendi este „o casa italiana, o casa romana”. „Pentru noi a fost posibil sa ne legam ireversibil numele de Roma, ocazie pe care nu o putem rata”, a mai declarat presedintele casei Fendi.

Fendi (membra a grupului de lux LVMH), a mai finantat la Roma si restaurarea Palatul Civilizatiei Italiene, simbol al perioadei fasciste, numit si Colosseo Quadrato, instalandu-si acolo noul sediu social.

Comandata lui Nicolas Salvi, in 1732 de catre Papa Clement al XII-lea, in locul modestei fantani aflate in acel loc, Fontana di Trevi, a fost finalizata, dupa 30 de ani, de catre Niccolo Pannini. Opera monumentala, in forma de arc de triumf, nu a mai fost restaurata de 23 de ani, aminteste AFP.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: