Fashion: Imbracamintea eleganta purtata la locul de munca modifica modul in care functioneaza creierul

0368b68d56afff269a4bc92dc0960dda

 Potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii din Statele Unite ale Americii, imbracamintea eleganta purtata la locul de munca poate sa modifice modul de functionare al creierului, informeaza Huffington Post.

In multe birouri moderne, in special in acelea care apartin unor companii din domenii creative, codul vestimentar este adeseori extrem de permisiv. Jeansii si tricourile sunt adeseori considerate o tinuta mai potrivita in aceste birouri decat  clasicile costume masculine sau rochiile si pantofii cu toc inalt.

Insa un nou studiu sugereaza un surprinzator avantaj oferit de imbracaminte eleganta purtata la locul de munca. O tinuta eleganta modifica felul  in care gandeste persoana respectiva, ajutand-o sa se concentreze pe imaginea de ansamblu, afirma autorii acestui studiu, publicat in Social Psychological & Personality Science.

Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitatea Columbia si Universitatea de Stat California din Northridge, a descoperit ca imbracamintea are un impact semnificativ asupra tipurilor de procese cognitive. Cu cat tinuta este mai formata, cu atat procesul cognitiv al persoanei in cauza devine mai abstract.

Oamenii de stiinta americani au invitat un grup de voluntari – tineri studenti de ambele sexe – sa completeze o serie de chestionare, concepute pentru a determina tipurile de procese cognitive ale lor din acel moment. Inainte de acel test, voluntarii au fost invitati sa isi aprecieze propriul grad de formalism prin prisma tinutelor lor vestimentare. In alte teste, voluntarii au fost rugati sa poarte „haine care pot fi purtate la cursuri” si „haine care pot fi purtate la interviuri de angajare”.

Pe parcursul unei serii de experimente, voluntarii care au purtat tinute formale au prezentat o gandire mai cuprinzatoare, holistica.

„Imbracamintea formala i-a facut pe oameni sa se simta mai puternici, iar acest fapt i-a facut sa fie mai dispusi sa adopte o gandire abstracta, la un  nivel superior”, a precizat coordonatorul studiului, Michael Slepian, potrivit caruia „costumul clasic reprezinta un simbol al puterii”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: