Ancient & Fashion: Istoria Rochiei de Mireasa

alessia

Exista un vis pe care il au inca din copilarie toate femeile lumii. Isi imagineaza, de la varsta basmelor, propria lor poveste de iubire si incununarea ei, momentul cand alaturi de Printul lor, vor pasi pe un drum numai al lor. De cele mai multe ori isi planifica totul: invitatii, culoarea florilor, lungimea voalului si, mai ales, rochia alba de mireasa. Multe elemente de decor se vor schimba, dar rochia ramane mereu aceeasi. In ultimul secol, aceasta rochie a fost cu precadere alba, dar se pare ca impunerea acestei culori a fost ea insasi o revolutie.

Miresele Antichitatii

In Antichitate, ca si in epocile care au urmat, rochia miresei depinde de statutul social. Mireasa de rand nu trebuia sa isi faca o rochie noua, ci purta cea mai buna rochie pe care o avea. Cantitatea de material folosita era o reflectare a statutului social. Initial, atat in Atena, cat si In Roma antica, miresele purtau rochii viu colorate. Isi impodobeau parul cu coronite si ducea in mana buchete din flori culese de ele. Treptat, cam cu 2.000 de ani in urma, a inceput sa se impuna rochia alba.

Miresele din Egipt se infasurau in mai multe randuri de materiale usoare, albe, iar in Grecia, aceasta era o culoare de sarbatoare. Rochia miresei devenea un simbol al bucuriei. La Roma, aceste rochii erau simple, albe, din materiale subtiri ca un omagiu adus zeului Hymen, zeul casatoriei si al fertilitatii, despre care se spune ca iubeste foarte mult culoarea respectiva. Miresele antichitatii purtau, insa, voaluri viu colorate, uneori atarnand pana in pamant, ca un semn al supunerii fata de sot si a devotamentului conjugal.

Miresele Evului Mediu

In Evul Mediu, rochia alba a disparut din peisajul nuntilor. Femeile simple purtau ca si in trecut ce aveau mai bun si mai aspectuos, cele bogate, in special cele de viata nobila, aveau rochii brodate cu fir de aur si argint, iar capetele incoronate preferau culoarea albastra, ca simbol al cerului si al Sfintei Fecioare.

Prima mireasa care a purtat o rochie alba de mireasa a fost Anna de Bretania (1477 – 1514) la casatoria cu regele Frantei, Ludovic al XII-lea. Culoarea alba, o culoare de doliu regal, la vremea respectiva, sublinia faptul ca Anna, noua regina, ramana si o vaduva a unui fost rege. Fiind una dintre cele mai bogate femei din lume, ea s-a ocupat intens de Bretania, ducatul pe care l-a adus ca zestre coroanei franceze.

O alta mireasa care a purtat rochia alba la nunta a fost Maria Tudor, fiica lui Henry al IV-lea, la nunta cu Filip al II-lea al Spaniei, in 1555. Rochia ei  era dim damasc alb, tivita cu rosu – stacojiu, traditionala culoare regala.

Mireasa Maria Stuart A Spart Canonul

Cea a carei rochie alba a impresionat profund intreaga omenire a ramas insa Maria Stuart la nunta cu delfinul Francisc al II-lea de Franta, in 1558. Evenimentul a fost amplu comentat intr-o scriere semnata Madame Guillotine. Nunta a fost una dintre cele mai stralucite ceremonii pe care o cunoscuse Parisul pana la acea data, desfasurata cu tot fastul cuvenit la Catedrala Notre Dame, sub atenta supraveghere a Ducelui de Guise, unchiul miresei.

Tanara, in varsta de 15 ani, purta o rochie „alba ca o floare de crin” cu o croiala impresionanta, greu de descris. Doua tinere doamne ii sustineau trena, in jurul gatului avea un colier de valoare, ca si coroana de aur, impodobita cu perle, diamnate, rubine, safire si smaralde. Tot cu pietre pretioase era impodobita si mantaua regala din cativea albastra – cenusie.

Alegerea culorii albe pentru rochia de mireasa aparinuse miresei si Curtea o considera cel putin ciudata, fiind obisnuita in tinutele de doliu.

Revenirea cu fanfara a rochiei albe

Multa vreme, miresele de rand inalt au refuzat rochia alba, mai ales ca doua dintre cele care purtasera un asemenea vesmant fusesera lovite de un destin tragic. Reginele, printesele si tinerele din inalta societate dovedeau aceeasi preocupare pentru rochia de mireasa, preferand-o pe cea argintie. Pe langa acestea si-au facut loc insa si rochii de alta culoare, unele chiar negre, considerandu-se ca in acest fel se subliniaza solemntitatea momentului.

Rochia alba a revenit in atentie in 1840, cu ocazia casatoriei reginei Victoria I a Angliei cu Printul Albert de Saxa Coburg Gotha. Mireasa a aparut atunci intr-o superba rochie alba cu o trena de aproape 5 metri, tinand in mana un buchet din flori de portocal. Alegerea culorii albe de catre regina a dat nastere unor comentarii diferite.

Fotografiile mirilor au circulat in lumea intreaga si, in scurt timp, rochia alba, diafana, a fost unanim acceptata.

Miresele Asiatice

In China si Japonia, pentru nuntile traditionale, mireasa opteaza pentru culoarea rosie. Ea schimba insa trei chimonouri in timpul ceremoniei. Isi imbraca unul alb cand pleaca din casa parintilor, pentru care se considera moarta, isi pune unul mustar – culoarea nou – nascutului – cand intra in casa socrilor si, in sfarsit, unul rosu in timpul petrecerii. Cu toate acestea, insa, multe fete adopta

Miresele In Tara Noastra

In tara noastra, rochia alba de mireasa a patruns la sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului al XX-lea. Au adoptat-o mai intai doamnele din inalta societate, apoi majoritatea femeilor de la oras. In sate a fost mai greu acceptata. Miresele au  continuat sa poarte consumul national la care adaugau coronita specifica, impodobita cu pietre stralucitoare, margele si panglici. In cea de-a doua jumatate a secolului trecut, rochia alba a devenit stapana. Nimeni (sau aproape nimeni) nu mai poarta altceva, chiar daca nunta mentine inca multe elemente folclorice.

Cu toate acestea, rochia alba si-a pierdut mult din farmecul si semnificatiile de odinoara. Poate si pentru ca nunta nu mai marcheaza un inceput, ci o oficializare a unei relatii mai indelungate. Rochia este nu una de mireasa, ci o admirabila tinuta de seara. Modelul rochiei este unori atat de indraznet, incat devine incompatibil cu serviciul divin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: