Fashion: Profesia de Model, Din Ce In Ce Mai Prost Platita

Victoria's Secret Fashion Show, London, Britain - 02 Dec 2014

Plecarea top – modelelor Doutzen Kroes si Karlie Kloss de la Victoria’s Secret a scos la iveala faptul ca nu erau atat de bine cum se credea.

Contractele nu mai sunt ceea ce au fost odionioara. Potrivit unor surse, sumele cu sase zerouri de altadata au ajuns acum la 70.000 de euro pe an. Pentru doua top – modele foarte bine platite cum sunt Doutzen Kroes si Karlie Kloss, sa primeasca o astfel de suma de la o firma care le impune diete riguroase si exclusivitate nu mai era convenabil, asa ca cele doua au decis sa renunte la Victoria’s Secret.

Daca lucrurile merg prost pentru top modelele consacrate, pentru debutante situatia se anunta si mai sumbra. Asociata Model Alliance, insarcinata cu protejarea drepturilor angajatelor din acest sector, a realizat un studiu potrivit caruia 47% din manechinele care debuteaza pe principalele podiumuri ale  Fashion Week (New York, Milano, Londra si Paris)  nu mai au sanse sa mai defileze a doua oara. „Cand nu sunt bani, fata este cea care iese in pierdere, nu agentia”, scrie pe pagina sa Sarah Ziff, fondatoare a Model Alliance. Semnalul de alarma a fost dat in 2012. Debutanta Haley Hasbrook a povestiat ziarului WWD ca pentru o prezentare de moda la Marc Jacobs a fost platita, nu cu bani, ci cu haine. Firma a raspuns ca de multe ori fetele sunt platite astfel, insa dupa scandalul de pe retelele de socializare s-a revenit la practica de a le oferi bani.

Sumele pentru o prezentare de moda la New York Fashion Week, pentru o casa celebra variaza intre 600 si 800 de euro daca este vorba de manechine care au ajuns la rangul de top. Cand este vorba de prezentari ale unor firme independente, tarifele scad considerabil, iar  plata se realizeaza in articole vestimentare. La Londra, potrivit British Fashion Council, salariul variaza  intre 120  si 30.000 de euro, daca sunt manechine cunoscute de la marci de prestigiu.

In Spania, cifrele sunt similare, cataloagele fiind uneori mai rentabile decat defilarea pe podium.  In cazurile in care organizatia nu plateste cheltuielile de deplasare, agentiile suporta deplasarile si taxiurile pana cand pot restitui banii. Cu astfel de remuneratii si tinand cont ca multe fete nu reusesc in acest domeniu, apar unele semne de intrebare. Au ramas departe vremurile cand Linda Evangelista afirma cu nonsalanta ca nu se da jos din pat pentru mai putin de 10.000 de dolari.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: