Legal & Shopping: Guvernul Incepe Din Luna Iulie “Loteria Bonurilor Fiscale” Cu Extrageri Lunare. Bugetul Pentru Anul Acesta Este de 10 Milioane de Lei

bills

Persoanele fizice rezidente si nerezidente care au implinit deja varsta de 18 ani si detin bunuri fiscale care atesta cumpararea de bunuri sau servicii in tara vor putea participa, din iulie, la „Loteria bunurilor fiscale”, bugetul total alocat pe sase luni din acest an urmand sa fie 10 milioane de lei.

Loteria va fi organizata lunar, in prima duminica dupa data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, dar va putea fi organizata si ocazional, dupa minimum 15 zile de la sfarsitul intervalului calendarist participant la Loterie, si va consta in extragerea aleatorie de numere, respectiv un numar cuprin in intervalul dintre 1 si 999 inclusiv, reprezentand valoarea totala a bonului fiscal fara subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, si o data calendaristica reprezentand ziua emiterii bonului fiscal, aferenta lunii sau intervalului caledaristic, dupa caz, pentru care este organizata Loteria, in vederea acordarii de premii in bani, releva proiectul obtinut de MEDIAFAX.

Extragerile vor fi organizate de Loteria Romana si sunt publice, iar prima extragere lunara va fi in luna iulie 2015, fiind vazuta de Guvern ca masura pentru combaterea evaziunii fiscale si reducerea ecconomiei subterane.

La extragerile lunare vor participa bunurile fiscale emise in luna calendaristica anterioara organizarii extragerii, iar la extragerile ocazionale participa bonurile fiscale emise in intervalul calendaristic anterior organizarii extragerii, stabilit prin ordin al ministerului Finantelor.

„Un bon fiscal este considerat castigator daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: a) a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care functioneaza in conformitate cu O.U. 28/1999, sunt lizibile toate informatiile obligatorii, asa cum sunt prevazute de O.U. 28/1999, are valoarea totala fara subdiviziunile leului, exprimata in moneda nationala, egala cu valoarea extrasa , a fost emis in ziua extrasa, nu are mentionat, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, nici un cod de inregistrare fiscala al cumparatorului si a fost emis pentru vanzarea de bunuri si/sau prestari de servicii catre persoane fizice”, se arata in document.

Premiile vor fi revendicate prin depunerea bonului fiscal castigator, in original, la orice unitate teritoriala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), alaturi de copia actului de identitate sau a pasaportului titularului bonului si de o declaratie al carui model va fi aprobat prin ordin al ministrului Finantelor, pana la 30 aprilie 2015. Revendicarea va fi posibila in termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentand termenul de decadere din dreptul de a revendica premiul.

In termen de 10 zile de la expirarea perioadei, unitatile teritoriale transmit catre ANAF lista persoanelor care au revendicat premiile.

Premiile vor fi virate de catre Ministerul Finantelor in cont bancar deschis la o institutie de credit din Romania pe numele castigatorului, in termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu pana la 60 de zile, in situatiile in care exista suspiciui de frauda.

O persoana poate revendica un singur premiu aferent unei extrageri, iar premiile vor fi revendicate doar de persoanele care au implinit varsta de 18 ani.

Ministerul Finantelor va stabili fondul anual de premiere pentru Loterie, precum si repartizarea lunarea a acestuia.

„In vederea obtinerii valorii castigatoare pentru un bon fiscal, dupa centralizarea situatiei bonurilor fiscale castigatoare revendicate in termen, se imparte fondul lunar de premiere la numarul total al bonurilor fiscale castigatoare revendicate in termen, iar suma astfel obtinuta se rotunjeste la leu in favoarea castigatorului. In cazul in care intr-o luna carendaristica nu exista nici un castigator, fondul de premiere se reporteaza pentru extragere urmatoare”, este procedura pregatita de Guvern.

Astfel, valoarea castigurilor aferente unui bon va rezulta prin impartirea fondului de premiere la numarul bonurilor fiscale castigatoare revendicate in termen,

La finele anului trecut, Ministerul Finantelor aprecia ca la extragerile lunare vor fi acordate un numar de 160 de premii egale, cate 20 pentru fiecare regiune fiscala a ANAF, valoarea preconizata a fiecarui premiu fiind de 1.200 de lei.

Conform documentului, pentru acest an, Ministerul Finantelor va majora, in una sau mai multe  transe, bugetul propriu cu 10 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara, pentru Loteria bonurilor fiscale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: