Mit & Realitate: De Sf. Andrei, Fetele Nemaritate Isi Viseaza Ursitul

desire

 

Noaptea Sfantului Andrei este una speciala. In aceasta noapte animalele (lupii in special) capata puterii neobisnuite, ritualurile de dragoste au sorti de izbanda . Se spune ca aceasta sarbatoare s-a spuprapus cu Santandrei, o mare divinitate geto-daca, o personificare a lupului. De altfel, Sfantul Andrei (30 noiembrie) este cunoscuta si sub numele de Ziua Lupului.

In trecut, fata de maritata prepara o “Turta de Andrei”, turtita subtire din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si o manca inainte de culcare. Baiatul care venea in vis sa-I aduca apa ca sa-si potoleasca setae urma sa o ceara de nevasta in cursul anului. Alte fete, dup ace soseau acasa de la Pazitul Usturoiului (petrecerea din sat) semanau cate un catel de usturoi privegheat intr-un cocolos de aluat. Dupa modul cum inclostea si crestea usturoiul semanat, se faceau anumite pronosticuri matrimonial.

Un alt obicei prin care isi puteau afla ursitul era metoda oglinzii. O fata dezbracata se aseaza intre doua oglinzi cu cate o lumanare in fiecare mana si priveste intens in oglinda din fata. Se spune ca in oglinda din spate I se reflecta scene din viitor si imaginea viitorului sot.

Tot in noaptea de 29 spre 30 noiembrie, fetele care vor sa-si vada in vis ursitul, isi pun busuioc, sau 41 de boabe de rau sub perna. Acestea trebuie sa recite si un descantec inainte de a adormi:

“Voi, 41 de fire de gra/ Eu Voi adormi/Si voi odihni/Dar eu ma rog lui Dumnezeu/Sa-mi trimita ingerul meu/Cel ce mi-e dat de Dumnezeu”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: