Bucataria Greaca

isantorini

Grecia, are o mostenire culinara aproape impovaratoare. Este imposibil sa vorbim despre aceasta mare civilizatie fara sa ne gândim la splendoarea trecutului, când intreaga Mediterana se afla in sfera sa de infuenta. Nu este surprinzator, prin urmare, ca mule elemente ale bucatariei grecesti antice (difera radical de cea din prezent) au trecut in cultura latinilor.

De-a lungul timpului, cel putin in ceea ce priveste gastronomia, Grecia a suferit o puternica influenta turceasca. Musacaua este poate exemplul cel mai graitor: aceasta mancare celebra, care seamana cu o budinca, pe baza de carne sau de peste si legume, exprima toata sensibilitatea culinara a popoarelor mediteraneene. La rândul sau, chiar si tzatziki, iaurtul amestecat cu castravete, usturoi si ulei, reflecta melanjul cultural din Grecia.

greek - food - santorini

Din vechile obiceiuri culinare rezista pana in prezent mancarurile pe baza de peste proaspat (preparat pe gratar sau in cuptor, combinate cu foarte putine ingrediente, pentru a lasa pestelui spatiu sa-si lase aromele) si cele de miel sau de oaie.

De astfel chiar si in zilele noastre, se obisnuieste sa se friga pe gratar sau la protap preactic toate tipurile de carne. Kokoretsi, este un preparat din maruntaie de miel /oaie taiate bucati, infipte in frigare si fripte pe jar. Dintre produsele lactate, feta este o branza cunoscuta in toata Europa, renumita pentru gustul si textura caracteristica. Este o branza cu o istorie straveche, considerata astazi de multi ca produs national.

Datorita amestecului intre traditie si inovatie, intre conservarea traditiilor si influentele externe, bucataria greceasca contemporana este exprem de bogata si interesanta.

Advertisements

One comment

  1. Every weeқend i used to pay a qսick visijt this site, because i wixh for enjoyment, for the rreason tht thiis this web site ϲonations in fact nide funny mateгial too.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: